Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény 311 162 ÉMK

Elindul az élelmiszermentő program

Elsőként Pest vármegyében kezdi meg működését az Élelmiszermentő Központ Nkft. (ÉMK), amelynek célja, hogy csökkentse a hazai élelmiszerpazarlást. A központ az élelmiszer kiskereskedelmi láncok és a karitatív szervezetek bevonásával koordinálja a lejárat közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek elosztását.

Az Élelmiszermentő Központ (ÉMK) szeptember 4-én Pest vármegye területén elindította próbaüzemű működését. Az élelmiszermentési program összeköti az ország legnagyobb karitatív szervezeteit (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt) a törvényben meghatározott kiskereskedelmi láncokkal (Auchan, Tesco, Penny, Aldi, Lidl, Spar).

Világszerte, így Magyarországon is még mindig indokolatlanul sok élelmiszer landol a kukában, a háztartási élelmiszerhulladék tekintetében egy átlagos magyar éves szinten 65,5 kilogramm élelmiszer kidobásáért felelős, ez csak kicsivel jobb adat, mint az uniós átlag, ami a 70 kilogrammot is eléri.

Az ÉMK célja, hogy a hazai élelmiszerpazarlást csökkentse, és a támogatottakat segítse azáltal, hogy koordinálja a lejárat közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek karitatív szervezetek felé történő elosztását, tekintettel arra, hogy a háború és a brüsszeli szankciók miatt az élelmiszerár infláció jelentősen nőtt, és ez a támogatottakat különösen megterheli. A kormány inflációcsökkentő intézkedéseinek köszönhetően az infláció mostanra csökkenő pályára állt. Az árfigyelő rendszer az élelmiszer árak csökkentésével szintén az embereket segíti.