Rólunk

Bár a megtermelt és feldolgozott élelmiszer jelentős értéket képvisel,
az Európai Unióban a kereskedelmi szektorban évente mégis több millió tonna
élelmiszer válik feleslegessé és végső soron hulladékká.

A kereskedelemben jelentkező élelmiszer pazarlás egyszerre több okra is visszavezethető. Élelmiszerek nagy mennyiségben válnak eladhatatlanná a kereslet pontatlan előrejelzése miatt, a helytelen tárolás, a túlzott készletezés következtében, vagy akár a szállítás során a csomagoláson keletkező sérülések eredményeképp.

Az élelmiszereken feltüntetett lejárati idő túllépése szintén élelmiszer felesleget eredményez, ugyanis ezeket az élelmiszereket jogszerűen már nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Ugyanakkor az uniós és hazai jogszabályi változásoknak köszönhetően a már lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozhatóvá váltak. A minőség-megőrzési idővel jelölt termékcsoportok jellemzően eleve hosszabb ideig eltartható, hűtést vagy fagyasztást nem igénylő, tehát nem könnyen romlandó élelmiszereket foglalnak magukba. Bizonyos élelmiszerek (p.l.: UHT tej, rizs, olaj, lekvár, gabonafélék, konzervek stb.) tehát a rajtuk feltüntetett minőségmegőrzési idő lejárta után is még biztonsággal alkalmasak emberi fogyasztásra, amivel elkerülhető az élelmiszer pazarlás.

Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) feladatait jogszabályok rögzítik. Célunk, hogy a kereskedelmi szektorban csökkentsük, illetve megelőzzük az élelmiszer-hulladék keletkezését. Ezzel egyidejűleg lehetővé tesszük, hogy a hazai karitatív szervezetek segítségével a rászorulók adományként megkaphassák a lejárt, de még biztonsággal fogyasztható élelmiszereket. Azon dolgozunk tehát, hogy közvetítő szerepet töltsünk be a programban érintett élelmiszer-kereskedők és a karitatív szervezetek között.