A magyar elnökség kiemelt témája az élelmiszerhulladék csökkentése

A magyar elnökség kiemelt témája az élelmiszerhulladék csökkentése

A magyar elnökség kiemelt témája az élelmiszerhulladék csökkentése 611 367 ÉMK

Magyarország elkötelezett amellett, hogy az ellátási lánc minden szintjén jelentősen csökkentse az élelmiszerhulladék mennyiségét – mondta Nagy István agrárminiszter Budapesten, az élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián.

Az Európai Unió tagállamai, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) vezető tisztségviselői találkoztak kedden a Várkert Bazárban, hogy az élelmiszerpazarlás megelőzésének témakörében tartsanak előadásokat és folytassanak kerekasztal-beszélgetéseket a magyar elnökség keretei között rendezett eseményen.

Az uniós elnökség egyik kiemelt témája az élelmiszerhulladék-csökkentés, de a következő években is prioritásként fogjuk támogatni ezt a programot annak érdekében, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megfelelően 2030-ra meg tudjuk felezni a magyar háztartások élelmiszerpazarlását.

Ezt a legújabb adatok is alátámasztják.

A Nébih „Maradék nélkül” programja 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, a felmérések alapján pedig 2016 és 2022 között a teljes háztartási élelmiszerhulladék esetében 12,1 százalékos volt a csökkenés, míg a valós pazarlást jelentő elkerülhető kategórián belül 27,6 százalékos csökkenést regisztráltak.

„Ez óriási eredmény, amelyre mások is felfigyeltek Európában, az Európai Bizottság pedig jó gyakorlatként ajánlja a magyar programot” – hangsúlyozta Nagy István, aki hozzátette, az Európai Unióban az élelmiszerhulladék jelenti az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerlánc működésének hatékonysága szempontjából.

Konferencia az élelmiszerveszteség és élelmiszerpazarlás megelőzéséről
Konferencia az élelmiszerveszteség és élelmiszerpazarlás megelőzéséről  © Hungarian presidency

A magyar elnökség célja az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások során az, hogy az ideiglenes politikai megállapodás minél közelebb maradjon a tanácsi állásponthoz, vagy olyan szempontrendszer kerüljön a célérték meghatározásába, amelynek végrehajtása legfeljebb ezzel azonos terhet jelent a tagállamok számára.

Az élelmiszerhulladék csökkentése nem csak gazdasági és környezeti, hanem erkölcsi kérdés is.

Nagy István elmondta, a világ nagy részéhez képest bőségben élő európai országoknak kötelességük, hogy odafigyelnek az élelmiszer felhasználására, és a pazarlás mérséklésére.

Forrás: https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/hu/hirek/a-magyar-elnoekseg-kiemelt-temaja-az-elelmiszerhulladek-csoekkentese/