Élelmiszermentő Központ: élelmiszermentésben is a legfontosabb az élelmiszerbiztonság

Élelmiszermentő Központ: élelmiszermentésben is a legfontosabb az élelmiszerbiztonság

Élelmiszermentő Központ: élelmiszermentésben is a legfontosabb az élelmiszerbiztonság 660 220 ÉMK

Az Élelmiszermentő Központ egyik feladata, hogy segítse a biztonságos, de valamiért feleslegessé vált élelmiszereket mihamarabb eljutni a rászorulókhoz.
A Világegészségügyi Szervezet 2020-ban választotta június 7-ét Élelmiszerbiztonsági Világnappá azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedések döntő hányada megelőzhető. Élelmiszerbiztonság nélkül nincs élelmiszermentés, hiszen csak olyan élelmiszert szabad adományozni, amely élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan.
Amikor számba vesszük, hogyan keletkezhet élelmiszerhulladék, láthatjuk, hogy a modern termelési és elosztási rendszerekben szinte elképzelhetetlen a fogyasztók számára a hiány. Gazdagon berendezett polcokon szeretünk válogatni, ez azonban élelmiszerfelesleget eredményez. Az élelmiszerfelesleg természetesen nem minősül hulladéknak! Az Élelmiszermentő Központ célja pontosan az, hogy segítse a biztonságos, de valamiért feleslegessé vált élelmiszereket mihamarabb eljuttatni a rászorulókhoz.

Lehetőség van a lejárt minőségmegőrzési idejű, ugyanakkor még biztonságos élelmiszerek adományozására. Tekintettel arra, hogy a gyártók a minőségmegőrzési időt a tartósabb, kevésbé romlékony termékeknél alkalmazzák, ezek a termékek jellemzően sok hónapos lejárati idővel rendelkeznek, és a lejárat után még ugyancsak biztonsággal fogyaszthatók maradnak.
Az Élelmiszermentő Központ küldetése, hogy a minőségmegőrzési idővel rendelkező tartósabb élelmiszereket még időben – a teljes biztonság kedvéért legkésőbb a lejárat előtti két napban – összegyűjtse, és eljuttassa a rászorulóknak a karitatív szervezetek bevonásával. Fontos felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszerek másik része fogyaszthatósági idővel rendelkezik, ezek azok a friss, gyorsan romló, mikrobiológiai szempontból kockázatosabb élelmiszerek, amelyek a lejárat után már nem fogyaszthatók.

Ha magánszemélyként szeretnénk adományozni, szintén figyelnünk kell az élelmiszerbiztonságra.

A mai napon is szeretnénk hangsúlyozni, hogy csak kifogástalan állapotú élelmiszert adományozzunk!