ÖKO-iskolai előadás

ÖKO-iskolai előadás

ÖKO-iskolai előadás 1024 683 ÉMK

Kollégáink, Ternyák Edit és Dr. Kasza Gyula Gyálon, Juhászné Szabó Magdolna környezettan oktató, öko-fenntarthatósági munkaközösség vezető meghívására az Eötvös József Technikumban előadást tartottak a diákok számára Élelmiszerhulladékok – Problémák és megoldások az asztalon címmel. A közel másfél órás előadás során számos gyakorlati példán keresztül szó esett a Nébih Maradék nélkül programjáról és arról, hogy miként küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen, meddig fogyaszthatók a lejárt, de hűtést nem igénylő tartós élelmiszerek, mint például a konzervek, gabonafélék. Felvetődött a rendszeres adományozás kérdésköre is, csakúgy, mint a lakáson belüli komposztálás lehetősége. Dr. Kasza Gyula beszélt arról is, hogy a magyar háztartások a nemzetközi rangsorban élelmiszerpazarlás tekintetében hol helyezkednek el, és mi az ENSZ által szorgalmazott 2030-as cél.


A gyáli diákok kérdései, hozzászólásai is azt mutatták, hogy a felnövekvő generációk egyre tudatosabban viszonyulnak a fenntarthatóság kérdéséhez. Ezt bizonyítja az is, hogy az Élelmiszermentő Központ szakmai felügyeletét ellátó Nébih Maradék nélkül! rajzpályázatán tavaly szép számmal vettek részt az iskolások. Dr. Kasza Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy idén is várják az alkotni vágyó fiatalok pályaműveit. Az aktuális pályázat a nagyszülőktől eltanulható, élelmiszerpazarlást mérséklő praktikákat, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatokat helyezi a középpontba. Az általános iskolások és gimnazisták alkotásainak beküldési határideje július 25.