Aktuális híreink

Ki találta ki, hogy tejen feltüntessék a lejárati időt?

Ki találta ki, hogy tejen feltüntessék a lejárati időt? 770 435 ÉMK

Az Egyesült Államokban bő 100 évvel ezelőtt még kocsikkal szállították házhoz a tejet, valamint nem volt hűtő a legtöbb otthonban. Így nem lehetett előre megmondani, hogy mikor jár le pontosan az élelmiszerek és az italok szavatossága. A hírhedt maffiavezér, Al…

Ha magadnak szedsz, nagyobb eséllyel fogy el minden a tányérodról!

Ha magadnak szedsz, nagyobb eséllyel fogy el minden a tányérodról! 750 500 ÉMK

Mindenki környezetére és pénztárcájára egyaránt hatással van, hogy személy szerint milyen sok élelmiszert pazarol el. Tudta-e, hogy az emberek akkor, ha maguk szedhetik ki az adagot a tányérjukra, a mennyiség 92 százalékát eszik meg? Ezt állítja a Cornell Egyetem 2005-ben megjelent tanulmánya, amiből az…

NÉBIH: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

NÉBIH: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak 600 389 ÉMK

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak. Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei…

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény 311 162 ÉMK

Elindul az élelmiszermentő program Elsőként Pest vármegyében kezdi meg működését az Élelmiszermentő Központ Nkft. (ÉMK), amelynek célja, hogy csökkentse a hazai élelmiszerpazarlást. A központ az élelmiszer kiskereskedelmi láncok és a karitatív szervezetek bevonásával koordinálja a lejárat közeli, de még biztonsággal…

Minőségét megőrzi vagy fogyasztható?

Minőségét megőrzi vagy fogyasztható? 388 120 ÉMK

Hogyan kerülhetjük el az élelmiszer-pazarlást? Mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági dátum között? Melyek azok az élelmiszerek, amelyeket lejárati idő után is biztonsággal elfogyaszthatunk? A fenti kérdésekre a választ IDE KATTINTVA olvashatják.

ÖKO-iskolai előadás

ÖKO-iskolai előadás 1024 683 ÉMK

Kollégáink, Ternyák Edit és Dr. Kasza Gyula Gyálon, Juhászné Szabó Magdolna környezettan oktató, öko-fenntarthatósági munkaközösség vezető meghívására az Eötvös József Technikumban előadást tartottak a diákok számára Élelmiszerhulladékok – Problémák és megoldások az asztalon címmel. A közel másfél órás előadás során…